3 cechy idealnego blatu kuchennego

Choć kuchnia kojarzy się przede wszystkim ze sprzętem AGD i szafkami, niezwykle ważnym elementem jej wyposażenia jest również blat kuchenny, zwany też roboczym. Zwany tak dlatego, że na nim robimy wszystko – rozkładamy produkty, naczynia, robimy kanapki, kroimy chleb, mięso czy warzywa i przygotowujemy wszystko, co chcemy wrzucić na patelnię czy do garnka. To sprawia, że blat jest najbardziej narażony na eksploatację i zabrudzenia. Do tego jest ważny także w kontekście samego wyglądu kuchni. Dlatego wybierając blat kuchenny warto kierować się rozsądkiem, tak aby był on praktyczny, jak i estetyczny. Poznaj 3 najważniejsze cechy idealnego blatu kuchennego.

Autor: imello.pl

Opublikowano: 23.03.2022

Zmodyfikowano: 14.06.2022

Na skróty

1. Odporność na temperaturę i parę

Wszystko co gotujemy, zawiera w sobie wodę. Ponadto wszystko gotujemy także w wodzie. To sprawia, że podczas przygotowywania posiłków wytwarza się dużo pary wodnej, która osiada wszędzie, w tym również na blacie. Przy nieodpowiedniej trwałości blatu może on ulec odbarwieniu czy deformacji. Ponadto często też odkładamy na blat gorące naczynia z jedzeniem, a to także nie pozostaje bez wpływu na jego powierzchnię. Dlatego właśnie wybierając kuchenny blat należy zwrócić uwagę na jego odporność na temperaturę oraz wilgoć

2. Trwałość i wytrzymałość blatu

Blat służy do wszystkiego. Kroimy na nim, ubijamy kotlety, kładziemy naczynia i narzędzia, a także ciężkie zakupy. Blat jest więc mocno narażony na uderzenia czy zarysowania. Musi być więc wystarczająco gruby oraz wytrzymały, aby od razu przy pracy nie powstały odbarwienia lub zarysowania, które popsują jego jakość i estetykę. Kluczowy jest więc wybór odpowiedniego materiału. Najczęściej spotykane są blaty drewniane i drewnopochodne. Ich wytrzymałość zwiększa się, dzięki:


• podstawie z bardzo mocnej płyty wiórowej;
• powierzchni pokrytej powłoką z laminatu HPL;
• zabezpieczającej krawędzie doklejki z płyty HDF;
• obrzeża chroniącego tylny bok;


Na rynku dostępne są jednak nie tylko blaty drewniane. Oprócz nich możemy znaleźć także blat granitowy, kwarcowy, marmurowy lub laminowany. Najważniejsze jest jednak, aby wybierać płyty od sprawdzonych producentów. Warto, żeby możliwe było przycięcie płyty na wymiar w naszym domu. To pozwoli najlepiej dopasować blat do wymiarów kuchni, mebli i sprzętów, a także ocenić jeszcze przed instalacją nasz wybór. 
 

Studio Pod Kasztanem, Bytom
Studio Kuchnie marzeń, Łódź
Studio Euroclas, Czyżowice

3. Łatwość czyszczenia

Nie ma takiej opcji, żeby podczas pichcenia czegoś nie rozchlapać czy rozsypać, a to może być tłuste, klejące albo szybko zaschnąć, przez co będzie nie lada wyzwaniem do sprzątania. Im bardziej uciążliwe zabrudzenie, tym mocniej próbujesz je zetrzeć i używasz silniejszych środków do czyszczenia, prawda? To wszystko również nie pozostaje bez znaczenia dla stanu blatu. Dlatego wybierając blat należy zwrócić szczególną uwagę na sposób zabezpieczenia powierzchni. Pamiętaj, że najszybciej zniszczeniu ulegają brzegi i to one powinny być ochronione najmocniej. 

A czy Twój blat jest idealny?

Jeśli nie to zachęcamy do wymiany!

Mogą Cię zainteresować

section logo

Tagi

section logo
imello logo